luni, 14 decembrie 2009

Constanţa

De ce să călătorim până în partea cealalta a Pământului, când la noi în ţară încă nu am văzut totul? Pariez că nu aţi văzut multe din locurile despre care am căutat informaţii şi de care am să vă scriu aici... Pentru azi am ales judeţul Constanţa... un loc vizitat anual de aproape toţi românii şi vă voi arăta că se merită un drum ocolitor, nu numai pentru a evita circulaţia prost organizată pe autostradă, ci şi pentru locaţiile turistice.  

Lacuri

Techirghiol(cel mai cunoscut) este cel mai bogat lac cu nămol terapeutic din România, compus din elemente organice amestecate cu substanţe minerale, constituind principalul element în tratamentul multiplelor afecţiuni, pentru care este atât de solicitată staţiunea de pe malurile sale. Este cel mai întins lac salin din ţara noastră(11 km pătraţi). Acest liman fluvio-maritim(ce a fost golf de mare) formează în prezent o rezervaţie faunistică(unde trăiesc peste 124 de specii de păsări, multe dintre ele rarităţi). Lacul reprezintă şi o însemnată bază de agrement, fiind dotat cu numeroase bărci şi şalupe.  

Bugeac si Oltina sunt limane fluviale, importante centre piscicole pe dreapta Dunării.
 
Corbu, Taşcău şi Tatlageac sunt limane fluvio-marine unde se pot practica sporturi nautice. Au o deosebită importanţă datorită nămolului lor cu calităţi terapeutice.  

Sinoe si Siutghiol sunr lagune marine care reprezintă fostele golfuri marine. În prezent sunt importante pentru piscicultură. (prezentul cărţii era cam acum 20 de ani :P)  

Peşteri  

Peşterile de la Gura Dobrogei sunt o rezervaţie complexă situată lângă comunele Limanu si Târguşor, formată din trei peşteri: Limanu, Liliecilor şi La Adam.  

Rezervaţii şi monumente ale naturii  

Dunele litorale sunt situate in zona Agigei(8 km S de Constanţa). Această rezervaţie naturală de dune marine reprezentată de un platou de 8-10 m format din depunerea continuă a nisipului. De asemenea se gaseşte şi rezervaţia floristică în cadrul căreia se dezvoltă cca 120 de specii de plante caracteristice litoralului românesc al Mării Negre.
 
Canalele-Hârşova, rezervaţie geologică şi paleontologică, unde trăieşte un şarpe uriaş de tip piton.  

Canaraua Fetil situată la sud de lacul Oltina este o rezervaţie faunistică.
 
Pădurea Hagieni este o rezervaţie forestieră între Hagieni şi Albeşti. Frumuseţea peisajului, curiozităţile sale floristice şi faunistice: broasca ţestoasă uriaşă, numeroase specii de păienjeni sunt lucruri care ar trebui vazute :).
 
Fântânele Murfatlar-rezervaţie floristică lângă Basarabi.  

Vestigii istorice

  În afară de Histria, Tomis, Callatis, care sunt cunoscute, aş vrea să vă mai prezint şi:  

Edificiul roman cu Mozaic-Constanţa, monument unic în această parte a Europei, realizat în sec III-IV d. Hr. Mozaicul, ce se afla pe terasa unui edificiu comercial roman are o mărime impresionanta de 2000 mp. Armonia culorilor cărora trecerea vremii le-a dat o nuanţă pastel, frumuseţea motivelor geometrice şi florale fac obiectul admiraţiei vizitatorilor.  

Aşezare neolitică la Cernavodă; necropolă de tip Hamangia, unde a fost descoperită vestita statuie "Gânditorul".

Cetatea Sucidava la Dunăreni, aşezare geto-dacică şi mai apoi cadastru roman fortificat în sec II-VII d.Hr.  

Cetatea Capidava este o aşezare dacică din sec. I î.Hr.-I d.Hr., ulterior devenită castru roman consolidat de împăratul Traian.

Cetatea Axiopolis-Cernavodă, aşezare antică întemeiată de regele Traciei, Lysmachos(306-281 î.Hr.), ulterior vatră geto-dacică, romană, bizantină. [Axiopolis = oraş întunecat, primeşte în sec. XIX denumirea slavă de Cernavodă = apă neagră].

Aşezarea Carsium-Hârşova, fortificaţie romană întemeiată de Traian la 103 d. Hr., pe locul unei aşezări geto-dacice. Ulterior aici se construieşte o cetate bizantină (X-XI)  

Aşezarea Altinum-Oltina, aşezare civilă şi staţie a flotei militare fluviale romane, sec. I-IV d. Hr.

Cetate bizantină-Ostrov, pe insula Păcuiul lui Soare, o puternică bază navală cunoscută sub numele de Vicina(971-976)
 
Farul genovez- Constanţa, construit între 1858-1860 de o companie engleză. :-?  

Geamia "Hunchair"-Constanţa(1867-1868), construită în stil maur.

Iar ca edificiu religios am ales complexul monastic de la Basarabi, care este o aşezare călugărească rupestră, unicat al culturii străvechi româneşti.

Sper ca să vă rezervaţi câteva zile din primăvară (dacă mai trăim până atunci) sa vizitaţi ce se poate din lista de mai sus, pentru că trebuie să recunoaştem, România este o ţară frumoasă, păcat că e locuită!

Niciun comentariu: