marți, 15 decembrie 2009

Prahova

Acum e sezonul în care Prahova e ţinta românilor pentru petrecerea sărbătorilor. De obicei lumea se duce să petreacă, poate urcă la 2000, mai trec pe la salină şi dacă mai au timp şi chef trec pe la Peleş şi Pelişor..
Ce ratăm?
Ei, bine dacă aveţi drum ar trebui să vă opriţi pe la:
Palatul Culturii care se află în Ploieşti şi e un frumos monument de arhitectură construit, la începutul sec. XX, în stil neoclasic. În prezent cele 200 de săli găzduiesc mai multe muzee.
Castelul Haşdeu-Câmpina (1893-1896).
Palatul Cantacuzino se află în Filipeştii de Târg, ridicat de postelnicul Constantin Cantacuzino între 1633-1656, din care azi au rămas doar ruine.
Mănăstirea Sinaia a fost construită între 1690-1695 de spătarul Mihai Cantacuzino, în urma unui pelerinaj la Ierusalim şi în peninsula Sinai, de unde şi numele mănăstirii,dar şi a staţiunii de azi. Din pictura de interior, realizată  de vestitul meşter zugrav Pârvu Mutu, la 1694, se remarcă tabloul de la intrare care îl reprezintă pe ctitor cu familia sa. În câteva încăperi din fostele chilii este amenajat un muzeu care expune tablouri cu caracter istoric, veşminte din secolele trecute, o interesantă colecţie de stampe, obiecte de cult.
Mănăstirea Zamfira-Lipăneşti, ctitoria jupânesei Zamfira, terminată în 1743, cu o biserică nouă construită în 1857, păstrând picturi executate de Nicolae Grigorescu de când avea 18 ani.
Biserica din lemn Valea Oriei(sec XIV) aici fiind înmormântată Stanca, soţia voievodului Constantin Mavrocordat.
Mănăstirea Vărbila (1539)-monument ce posedă remarcabile sculpturi în lemn şi piatră.
Schitul Lespezi-Posada-lângă Comarnic (1661).
Biserica domnească din Ploieşti-unul din cele mai vechi monumente ale oraşului, ctitorită de domnitorul Matei Basarab, în 1639.
Mănăstirea-Brebu. Construcţia a început în 1650, de domnitorul Matei Basarab, şi terminată în 1690, în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu.
Biserica "Trei Ierarhi" din Filipeştii de Pădure (1688). Are zugăvreala executată de cunoscutul Pârvu Mutu în 1692.
Biserica Mănăstirea-Vălenii de Munte, ridicată la sfârşitul sec. XVII, se remarcă prin frescele de interior.
De asemenea sunt şi: muzeul memorial "Nicolae Iorga" din Vălenii de Munte, muz. mem. "B.P.Haşdeu" de la Câmpina, muz. mem. "I.L.Caragiale" din Ploieşti, Casa Domnească de la Brebu, muz. mem. "Cezar Petrescu" de la Buşteni, muz. mem "Nicolae Grigorescu" din Câmpina, dar şi Muzeul Naţional al Petrolului aflat în Ploieşti, fiind unic în ţară, dar şi printre puţinele de acest gen din lume.

Niciun comentariu: